За нарушителите се предвиждат глоби...

В Беларус влиза в сила нов закон, който забранява достъпа на гражданите до чуждестранни интернет страници. Документът задължава интернет-клубовете да съобщават на властите за потребители, които са посетили сайтове, регистрирани извън територията на страната.

 

В закона, който влиза в сила в петък, се предвижда глоба за интернет-клубовете, чиито клиенти влизат в чуждестранни сайтове и тези посещения не са документирани от собствениците и за тях не е съобщено на властите. Предвидена е и глоба за влизане в сайтове с порнографско или екстремистко съдържание.

 

В същото време законът задължава търговците, които продават стоки и услуги на беларуски граждани, да имат регистриран домейн в страната. Така се оказва, че ще бъде незаконно големите световни интернет-магазини да изпращат продукти в Беларус.

 

Големите търсачки в мрежата също ще бъдат забранени, защото не се регистрирани на територията на страната, коментират анализатори.

 

Глобата за нарушение е 1 милион беларуски рубли, което е около 120 американски долара. Всеки един полицейски служител в страната има право да следи за спазването на новия закон, съобщи министерството на вътрешните работи в Минск.