Това стана ясно при обявяването на изготвените вече стрес-тестове на двете централи...

Атомната централа в Козлодуй и площадката на АЕЦ \"Белене\" са безопасни и подготвени за извънредни ситуации, предизвикани от екстремни природни явления или тежки аварии. Такива са заключенията при проведените стрес-тестове на ядрените мощности в Козлодуй и на проекта за АЕЦ \"Белене\".

Направените оценки на безопасността на ядрените реактори са поискани от Евросъюза след аварията в японската \"Фукушима\" през март миналата година. На подобни тестове са подложени атомните централи в 14 членки на общността и две други европейски държави. Оценяван е рискът от земетресения, наводнения, екстремни метеорологични условия или тежки аварии.

Все пак след оценката на рисковете са набелязани мерки за подобряване на безопасността, които трябва да се изпълнят до края на тази година. Междувременно до седмица се очаква от ядрената ни централа да поискат официално разрешение да увеличат мощностите на 5-ти и 6-ти блок. Ако това се случи всеки от реакторите ще може да произвежда с по 80 МВтч електроенергия повече. В момента блоковете са по 1000 МВт всеки.