Мярката е част от част от усилията за намаляване на привилегиите на политическия елит.

Депутатите от долната камара на италианския парламент намалиха с 1300 евро заплатите си. Решението за това беше взето след двучасово заседание и след призив на италианския премиер Марио Монти. Мярката е част от част от усилията за намаляване на привилегиите на политическия елит. Правителството в Италия одобри през декември плана за сериозни икономии. Поемайки поста на премиер и министър на икономиката, самият Марио Монти отказа да получава заплата и обеща да премахне привилегиите на управляващите.

Освен заплатите си, депутатите от долната камара на парламента решиха да намалят с 10 процента и представителните пари, които получават най-високопоставените членове на Камарата на депутатите. Рим обмисля да се намалят заплатите и на ръководните кадри в държавните учреждения.

 

Италианските депутати получават най-високи възнаграждения сред колегите си от европейските страни. Базовата месечна заплата на представителите в Камарата на депутатите възлиза на 12 000 евро, което е два пъти повече от тази във Великобритания или Германия. Към това обаче трябва да се добави цяла серия от допълнителни обезщетения, които възлизат на още 30 000 евро годишно. Освен това депутатите в Италия не плащат здравни осигуровки, ползват безплатни самолетни билети в чужбина, не заплащат за пътувания с влак, нито пък такси за магистралите. Почти половината от италианските депутати продължават да упражняват и професиите си, успоредно с парламентарните ангажименти.