Русия продължи да настоява за изменения в текста...

Съветът за сигурност на ООН не успя да се споразумее по резолюция за Сирия в трето поредно заседание. Предстои да бъде съставен нов вариант на текста, който ще бъде изпратен в столиците на 15-те страни членки за обсъждане.
 
От настоящата версия на документа беше премахнато изричното искане сирийският президент Башар ал Асад да подаде оставка. Въпреки това Русия продължи да настоява за изменения в текста. Нейният постоянен представител в ООН Виталий Чуркин дал да се разбере на заседанието, че ще наложи вето, ако проектът бъде гласуван днес. Най-спорната част продължава да е изречение, в което се казва, че Съветът за сигурност подкрепя напълно плана на Арабската лига, предвиждащ сирийският държавен глава да подаде оставка. Русия заяви, че това е равносилно на смяна на режима в Сирия.

 

Междувременно, сирийската общност у нас излиза на протест пред Посолството на Руската Федерация днес. Протестът е провокиран от намерението на Русия да наложи вето на резолюция за Сирия на ООН, тъй като смята документа за \"неприемлив\".