Двама души умряха от студ в Сърбия и общият брой на жертвите на незапомнения мраз на Балканите вече е 15...

Двете последни жертви са от южна и югозападна Сърбия. Общо в страната студът е причина за смъртта на девет души досега, съобщи началникът на службата за извънредните ситуации Предраг Марич. Един човек се води за изчезнал от шест дни, уточни той и добави, че 37 общини са обявили извънредно положение. Над 70 000 души, жители на отдалечени села, са без връзка със света.


Части на армията и полицията се включиха в осигуряването на продоволствие и продукти от първа необходимост за закъсалите. Има откъснати от света села и в съседните Босна и Херцеговина и Хърватия.


Босненската столица Сараево все още е отчасти парализирана от падналия един метър сняг. Разчистени са само главната артерия и няколко съседни улици на града. Работи само една автобусна линия, но трамваи и тролеи не се движат. Босненските власти обявиха състояние на природна катастрофа в няколко града.

Тази сутрин два хеликоптера разнесоха храна и медикаменти в изолирани села в района Соколац, на 50 км от Сараево.


В другия край на Европа, във Франция, двама бездомници са открити вчера мъртви, вероятно вследствие на студа. С тях вече петима стават починалите след нахлуването на мразовитата вълна в страната.


Бездомница на 46 г. бе открита снощи в изоставено жилище в Компиен, северна Франция, в състояние на хипотермия при температура минус 7 градуса по Целзий. Пристигналите спасители не успели да я реанимират.


В района на Париж на площадката на жилищен блок е отрит мъртъв 56-годишен бездомник. Смъртта му най-вероятно е настъпила в резултат на хипотермия. /БГНЕС