Китай забрани на своите авиокомпании да плащат данъка...

Китай забрани на своите авиокомпании да плащат данъка над въглеродните емисии, наложен от Европейския съюз. На превозвачите, които не се съобразяват с европейските изисквания, може да бъде отказан достъп до летищата на 27-те.

 

С въвеждането на т. нар. въглероден данък, наложен от 1 януари, Европейският съюз иска да задължи всички авиокомпании да купуват еквивалент на 15 процента от емисиите им на въглероден диоксид за борба със затоплянето на климата.

 

20 страни, сред които Индия, Русия, Китай и САЩ, се обявиха против този въглеродния данък. В началото на януари Китай съобщи, че няма да съдейства на Европейския съюз за въвеждане на данъка и намекна, че може да наложи ответни мерки.

 

Авиокомпаниите, които отказват да плащат въглеродния данък, могат да бъдат глобени или в краен случай да им бъде отказано правото да приземяват самолетите си в 27-те страни от ЕС.

 

Данъкът е осем евро за тон въглероден диоксид и трябва да осигури 256 милиона евро през 2012 г., според очакванията на Европейската комисия.