От днес Румъния е с нов премиер...

От днес Румъния е с нов премиер. Правосъдният министър Каталин Предою беше назначен временно на поста с президентски указ след оставката на досегашния премиер Емил Бок.

 

Бок обяви, че връща мандата на правителството, за да успокои напрежението в страната. От началото на годината там текат антиправителствени протести заради икономическата стагнация, а опозицията обяви парламентарен бойкот с искане за предсрочни избори.

 

Бок, който стана премиер през 2008-ма година, призова политиците да проявят зрелост и да гласуват бързо ново правителство.

 

Не трябва губим това, което румънците спечелиха с толкова страдания, а именно икономическата стабилност на страната, допълни Бок.

 

Временният му наследник на поста премиер е 43-годишният адвокат и бивш член на опозиционната Националнолиберална партия Каталин Предою. В качеството си на независим член на парламента, той пое поста министър на правосъдието преди 4 години.

 

Според Конституцията сега президентът трябва да предложи кандидат за поста премиер след консултации с политическата партия, която има мнозинство в парламента или ако няма такова мнозинство – с всички парламентарни партии.

 

Твърде вероятно е новият премиер да бъде технократ и да е представител на Централната банка или на някоя от разузнавателните служби.