Синдикатите отказаха да преговарят с правителството за ново орязване на заплатите...

Поредната 24-часова стачка блокира Гърция. Синдикатите отказаха да преговарят с правителството за ново орязване на заплатите. Хиляди гърци излязоха по улиците на Атина и други градове в страната, за да се обявят срещу мерките, подготвяни от кабинета. Повод за поредния протест станаха твърдите искания на така наречената „Тройка" за ново затягане на коланите. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

 

Напрежението сред протестиращите се покачи след като демонстранти се опитаха да влязат в сградата на гръцкия парламент, но бяха отблъснати от полицията със сълзотворен газ. В днешните протести се включиха работещите в обществения транспорт, метрото, трамваите.

 

Влаковете в страната не се движат, а корабите останаха по пристанищата заради участие на железничари и моряци в стачката. Преподаватели и банкови служители също се включиха в протестите. Поредните протести стават в момента, когато Гърция се опитва да сключи споразумение за нов заем в размер на 130 милиарда евро.

 

Условие за това са реформи в държавния и частния сектор и отписване на 100 милиарда евро от националния дълг чрез сделка с частните кредитори. Ако Гърция не получи помощта, ще бъде изправена пред фалит. На 20 март страната трябва да покрие облигационен дълг на стойност 14,5 милиарда евро.