Новината беше обявена лично от президента Кристина Кирхнер...

Аржентина внася официална жалба в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, за да протестира срещу протичащата в момента нова британска милитаризация на Фолклендските острови. Новината беше обявена лично от президента Кристина Кирхнер малко преди 30-годишнината от англо-аржентинската война за тази територия.

 

Според Кирхнер тази милитаризация на Южния Атлантик поставя в сериозна опасност международната сигурност. Великобритания изпрати принц Уилям на Фолклендските острови за месец и половина служба като пилот на спасителен хеликоптер, а британското министерство на отбраната обяви, че той ще бъде придружен от най-новия ескадрен миноносец \"Безстрашен\".

 

Според британската преса е възможно Лондон да изпрати и ядрена подводница. Буенос Айрес определи присъствието на принц Уилям на Фолклендските острови като провокация и го нарече \"завоевател\". Аржентина получи подкрепата на съседните страни като Бразилия, Уругвай и Чили, които ще затворят пристанищата си за всички кораби, носещи флага на Фолклендските острови. Островите са британска територия в южния Атлантик.

 

Аржентина ги нарича Малвински острови и предявява претенции над тях. През април 1982 година се води кратка, но кръвопролитна война между Аржентина и Великобритания за територията, която приключва с над 900 загинали войници от двете страни.