Гръцкият премиер Лукас Пападимос не успя да получи подкрепата на коалиционните си партньори..

Гръцкият премиер Лукас Пападимос не успя да получи подкрепата на коалиционните си партньори за новия пакет от бюджетни съкращения. След преговори, продължили над седем часа, управляващите не успяха да се договорят за предложеното намаляване на пенсиите. Сега министър-председателят ще трябва да обсъди проблема с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

 

Коалиционните партньори трябваше да договорят намаляване на заплатите на бюджетните институции с 20 процента, орязване на пенсиите и съкращаването на 15 хиляди служители от обществения сектор. През повечето време, лидерите на Пасок, Нова демокрация и крайнодесните са обсъждали с премиера намаляването на пенсиите с 15 процента.

 

Политиците са изразили сериозни резерви по отношение на тази мярка и са отказали да я подкрепят. Според непотвърдена информация в гръцките медии, минималната работна заплата е трябвало да бъде намалена от 751 на 600 евро. Бонусите за Коледа, известни в страната като 13-та и 14-та заплата обаче е трябвало да бъдат запазени. 

 

Министрите на финансите от Еврозоната днес ще обсъждат поредния транш от финансовата помощ за Гърция в размер на 130 милиарда евро. Наблюдатели коментират, че преди тази среща, натискът върху гръцките политически лидери е огромен. В същото време правителството в южната ни съседка води преговори с частните кредитори за отписване на 70 процента от дълга на държавата.