След като сме сигурни в автомобила и маршрута си, идва ред самите ние да сме подготвени за тежките зимни условия..

В случай, че ни се наложи да пътуваме, въпреки тежката обстановка, е важно да спазваме основните правила за безопасност. Екип на \"Новините на Нова\" припомни как трябва да сме подготвени преди да потеглим.

 

Най-напред трябва да сме убедени в изправността на автомобила, с който ще пътуваме. Да проверим антифриза, течността за чистачки и да напълним резервоара догоре.

 

Задължително колата трябва да е със зимни гуми и да сме подготвени с вериги. Когато определяме маршрута, от \"Гражданска защита\" съветват да избираме предимно първокласни пътища. Те са по-добре почистени.

 

След като сме сигурни в автомобила и маршрута си, идва ред самите ние да сме подготвени за тежките зимни условия. Трябва да сме облечени с дебели дрехи. Обувките трябва да са леко широки и да не притискат краката, защото иначе нарушават кръвообръщението. Измръзванията започват именно от крайниците.

 

Трябва се запасим с топли напитки и храна – особено ако пътуваме с деца. В аптечката задължително трябва да имаме най-необходимите лекарства и да проверим дали са в срок на годност. 

Ако закъсаме в преспите извън града, не бива да тръгваме пеша да търсим помощ. Трябва да гасим двигателя на колата периодично и да проветряваме купето. Изгорелите газове влизат и при пътниците и може да се задушим при по-дълъг престой. Батерията на мобилния ни телефон трябва да е напълно заредена. При нужда можем да търсим помощ на телефон 112.