Проблемът с поверителността се появи още през 2004-та година...

Политически скандал във Венецуела. Опозицията обяви, че е унищожила списъка с гласоподавателите си за първичните избори в неделя, въпреки нареждането на съда те да бъдат предадени на властите.

 

Коалицията за Демократично единство се опасява, че избирателите й ще бъдат репресирани заради това, че са гласували. Според някои данни 3 милиона души са застанали пред урните в първичния вот.

 

На първичните избори гласоподавателите трябваше да решат кой ще е опонента на президента- социалист Уго Чавес на изборите през октомври. Резултатите сочат, че срещу досегашния държавен глава ще се изправи губернаторът на Миранда 39-годишният Енрике Каприлес. Върховният съд на Венецуела обаче разпореди списъците с избиратели на първичния вот да бъдат предадени на избирателната комисия до 24 часа.

 

От опозицията определиха това като \"абсурдно, противоконституционно и неправилно\" и отказаха да дадат имената на гласоподавателите си. Часове по-късно коалицията за Демократично единство обяви, че е унищожила всички документи с мотива, че са обещали на хората гласуването да бъде тайно.

 

Проблемът с поверителността се появи още през 2004-та година след неуспешен референдум срещу президента Уго Чавес, свикан от опозицията. Тогава, част от онези, подкрепили инициативата се оплакаха, че са станали обект на репресии, дискриминация и дори уволнение от работа.