Той трябва да заеме поста на подалия оставка Кристиан Вулф...

Германското правителство и двете основни опозиционни партии обявиха, че заедно ще номинират бившия източногермански правозащитник Йоахим Гаук за президент на страната. Той трябва да заеме поста на подалия оставка Кристиан Вулф.

 

Първоначално кандидатурата на 72-годишния Гаук беше предложена от опозиционните социалдемократи и Зелените. Бившият дисидент и протестантски пастор Йоахим Гаук беше кандидат за президент от опозицията преди две години, но тогава канцлерът Ангела Меркел се противопостави на кандидатурата му. Тя предпочете за държавен глава Кристиан Вулф, който в петък подаде оставка след поредица скандали, свързани с негови тесни връзки с богати бизнесмени в качеството му на бивш премиер на провинция Долна Саксония. Кандидатурата на Йоахим Гаук за нов президент бе предстяване на пресконференция с основните политически партии.

 

Меркел, която е дъщеря на протестантски пастор и е израснала в бившата ГДР, заяви че Германия трябва да е благодарна на църковните хора като Йоахим Гаук за успеха на източногерманската мирна революция. Предстои кандидатурата на Йоахим Гаук да бъде одобрена и в германския парламент.