На Строс-Кан е повдигнато обвинение в \"съучастие в сводничество\" и още...

Мярка за неотклонение задържане под стража беше наложена днес на бившия директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан.

Той беше извикан с призовка в полицейското управление на северния град Лил, където му беше съобщено, че му е наложена мярката. На Строс-Кан е повдигнато обвинение в \"съучастие в сводничество\" и \"рецидив при злоупотреба с обществени средства\".

Френските следователи подозират, че кръг от бизнесмени и високопоставени полицейски служители са контролирали мрежа, осигуряваща жени за секс-партита в няколко страни. Строс-Кан е заподозрян, че е участвал в оргии, за които са плащали фирми, получили публични договори.

Доминик Строс-Кан се принуди да подаде оставка като директор на МВФ, след като на 14 май 2011 г. бе обвинен в изнасилване на чернокожа камериерка в Ню Йорк.

Впоследствие прокуратурата в Ню Йорк оттегли всички обвинения срещу него заради съмнения около достоверността на показанията на жертвата Нафусато Диало. 62-годишният Строс-Кан беше сочен като най-вероятния кандидат за президент на Франция.