Цената за ежедневното паркиране скача двойно

За да си извадят стикер за паркиране по местоживеене в платените зони на София, собствениците на автомобили ще трябва да си приготвят дебели папки с документи. В синята зона месечната такса е 15 лева, а годишната - 150. Втора кола на домакинство ще излиза тройно - 450 лева. Към заявлението за право да паркират, хората с коли трябва да представят документи за платени данък на автомобила и жилището, „Гражданска отговорност\", нотариален акт за жилището, сметка за ток, парно или вода. Наемателите трябва да носят и договорите за наем и нотариално заверен отказ на хазяина да ползва място в платената зона.
Ден след приемането на новите цени за паркиране в центъра на София, работещи и живеещи в сърцето на града скочиха срещу служебния абонамент.

 

Собственик на салон за красота не може да си позволи новите цени по 650 лева на месец за едно място. Много от колегите му вече са загубили клиентите си, защото няма места за спиране.

 

Според авторите на платеното паркиране и сега търсенето на служебен абонамент е по-голямо от предлаганите места, а те се водят 10% от всички места в зоната. Екипът на „Календар\" обаче видя, че 10-те на сто могат да се окажат разтегливо понятие, защото едно място е широко 2 м, а друго – 3.40. Подобни разлики позволяват на фирмите да платят за няколко места и да ползват едно или две в повече. А паяците не закачат колите на служебните места.

 

Даже и на пръв поглед възможността за едно завзето място в повече да изглежда дребнава сметка, при днешния недостиг на места, тя боде очите на живеещите в синята зона.

 

От септември жителите на центъра ще могат да паркират вече не между две, а между четири преки. Удвоява се обаче и цената – т.е. срещу парите си, няма да получават повече.

 

Остава и въпросът законен ли е въобще служебният абонамент, след като по закон публичната общинска собственост трябва да се дава под наем с конкурс, а в случая не е така.

 

Репортер: Рада Богданова