Страната ни има срок от два месеца да реагира на изискванията на Еврокомисията по два казуса...

България е застрашена от финансови санкции от Съда на Европейския съюз, стана ясно днес. Страната ни има срок от два месеца да реагира на изискванията на Еврокомисията по два казуса – обществените поръчки в областта на отбраната и гарантирането на свободен достъп до пазара на наземно цифрово радиоразпръскване.

 

По втория казус Комисията смята, че България не се е съобразила с изискванията за защита на конкуренцията, когато преди 3 години е предоставила наличните пет лота за наземно цифрово радиоразпръскване чрез две конкурсни процедури. По този начин е ограничила броя на предприятията, които могат да навлязат на този пазар.

 

Критериите за подбор на конкурсните процедури са били непропорционални и следователно не са в съответствие с изискванията на Европейския съюз.

 

Сега България разполага с два месеца да информира Брюксел как ще отстрани нарушенията.

 

Цифровизацията означава, че хората ще могат да гледат много повече канали, напълно безплатно. Аналоговата технология позволява на една честота сега да гледаме само по един телевизионен канал, а с цифровизацията на една честота ще се излъчват много повече програми.