Организациите за рециклиране на отпадъци твърдят, че разделното събиране работи у нас...

От няколко дни говорим за пролетното почистване. Днес обаче решихме да видим какво се случва със старите опаковки, които сме предали за рециклиране? Ако събираме отпадъците разделно, всички те имат шанс да заживеят нов живот. Какъв е пътят на пластмасата от празната бутилка обратно до нашия бит?

 

Организациите за рециклиране на отпадъци твърдят, че разделното събиране работи у нас. Те налагат стриктен контрол на фирмите, които извозват пълните контейнери.

 

„Започнахме да инсталираме джи пи ес системи не само на камионите, но и на контейнерите. Тоест, контейнерът се отчита, че е обслужен тогава, когато се изсипе в камиона. Това можем да го наблюдаваме в реално време", обясни Тодор Бургуджиев, директор на „Екопак".

 

Така бутилките, които оставяте в контейнерите, отиват на линия за ръчно разделяне. Цветните бутилки отиват на едно място, прозрачните – на друго, а хартията на трето.

 

Натрупаният материал се изпраща в цехове за механична обработка. В тази фабрика в село Пищигово до Пазарджик се обработват повече от 5000 тона на година. Цената на един тон рециклиран продукт във вид на флейки е 2000 лева.
„Този бизнес стана популярен не само у нас, но и по цял свят и има голям принос за опазването на природната среда", твърди Ниязи Кадир, директор на цех за рециклиране.

 

Фирмата на Ниязи Кадир изпраща всеки месец 300 тона суровина в Турция. След механична обработка готовият ситно надробен материал отива за нови продукти.

 

Ако събирате отпадъците отделно, гарантирате, че всяка опаковка може да се върне към нов живот. Така старата смачкана бутилка може да се върне в дома ви като нов матрак.

 

Репортер: Димитър Лъжов