За банките е без значение валутата на кредита, тъй като лихвите в лева и евро вече са изравнени...

 

Все повече банки предлагат по-добри условия за ипотечен кредит, в сравнение с изискванията преди година. Това включва намаляване на лихвите, фиксиране на дължимите суми за период до пет години и отмяна на таксите за разглеждане на кандидатстването ни. Но при потребителските кредити все още не се отбелязва някакво раздвижване, отчитат анализатори.

 

Да вземеш кредит или да не вземеш, това винаги ще бъде въпроса пред потребителя.

 

Анализаторите отчитат липса на раздвижване в сектора на потребителските кредити, предлагани от банките. Според тях хората са станали значително по-предпазливи и това пречи на банките да реализират целите си.

 

Това, което би накарало хората да вземат кредит, е по-ниската лихва, отговориха хората. Това положение пък не урежда кредитните институции.

 

Раздвижване се отчита само при кредитите за жилища. Както при жилищните кредити системата на подобрение на условията е вече две години, то при потребителските кредити, ако има някакво подобрение, то е съвсем минимално и характерното при тях е, че има продължителен период, при който не са настъпили никакви промени. Това коментират банкерите.

 

Същевременно се изравниха и лихвите по кредитите в лева и евро. Tова означава, че за банките вече не е от значение в каква валута се отпускат сумите.

 

Репортер: Данаил Глишев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.