Според Тодор Воденов отговорността за взрива е на управляващите...

 

 

„Не мога да кажа колко количества боеприпаси трябва да бъдат унищожени още, нито къде се намират, защото това е класифицирана информация, но става дума за големи количества, наистина големи". Това подчерта в „Здравей, България" Тодор Воденов – председател на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа".

 

Министърът на отбраната е прав - в подобни предприятия има крещящи нарушения, допълни той. 

 

Изискванията за безопасност на работното място са изключително стриктни и трябва да бъдат прилагани непрекъснато. Ръководителите на участъци и цехове трябва да са хора с висши образование, които са специалисти, а аз се съмнявам, че е имало такива, коментира още синдикалистът. 

 

Според бившия министър на отбраната Николай Свинаров чуждите фирми не биха се заели с работата на спечелилата конкурса фирма, за малко пари. Воденов смята, че това е оправдание и реално поръчките нарочно не се дават на добри фирми, за да печелят такива като „Берета трейдинг" (собственик на взривилите се складове край „Петолъчката").

 

Няма политическа воля за решаването на въпроса. Управляващите носят главна отговорност. Държавата задължително трябва да си поиска парите от „Берета трейдинг", обобщи председателят на синдикат "Отбрана".