Въобще няма да коментирам нещо на ниво слухове, каза той...

 

В понеделник на официална пресконференция министърът на образованието ще представи резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците. С този анонс днес Сергей Игнатов отказа да коментира проблема с преобразуването на точките на отличниците в оценки. 

 

„Въобще няма да коментирам нещо на ниво слухове, където родители по някакви формули изчисляват нещо", каза Игнатов в „Здравей, България".

 

Това, че и до днес нямаме официална информация от Министерството на образованието, не значи, че работим със слухове. Вчера министерството потвърди, че само за половин точка разлика до максималните 100, отнема на учениците 9 стотни от оценката. 

 

Иначе по формулата, която не ни дадоха, но и не отрекоха, за половин точка се отнемат две стотни. Така е обаче от оценката 5 и 91 надолу. Докато нагоре зейва вакуум - защото министерството е решило пълната шестица да е за сто от сто точки. Нищо, че по тяхната формула 100 точки дават оценка 5.93. А нула точки - слаб 2,36. 

 

„По този начин подаряваме на абсолютната двойка 36 стотни, а на ученика, който има почти абсолютна шестица, му отнемаме много повече", обясни Мария Тихова, учител по математика. 

 

Докато за слабите ученици е все едно колко стотни имат над двойката, орязаните оценки на отличниците, само на половин точка до максимума, ги лишават от равен старт в състезанието за елитните гимназии. 

 

Репортер: Рада Богданова