Издръжката на един затворник излиза повече от дневната надница на надзирателя...

Надзирателите в затворите излязоха на протест пред министерството на правосъдието. Над 250 души скандираха исканията си за по-голямо финансиране в секторите „Изпълнение на наказанията" и „Охрана".

По изключение в неделния ден министерството отвори врати и прие за разговор водачите на протеста.

Надзирателите настояват да получават полагащите им се надбавки за вреден и нощен труд, както и повече пари за храна. В момента на един служител се полага по 1 лев на ден за храна, а на един затворник се отпускат почти 3 лева дневно. 

Доплащането за тежките условия на труд на надзирателите е оценено на около 0,80 лева дневно. Месечните заплати варират между 450 и 750 лева, а в същото време месечната издръжка на затворник е между 800 и 1000 лева. 

Малко след началото на протеста вратите на Министерството на правосъдието се отвориха и стачниците бяха приети. Резултатът от преговорите

„В момента има 7 млн. задължения за сметки. Тези пари ги няма, а сега нямаме пари и за заплати. Няма в момента виновни, сами разбирате, че ние искаме пари  в тежка ситуация след земетресението и взривовете", каза Пламен Георгиев, зам.-министър на правосъдието.

За да бъдат платени всички сметки и да бъдат удовлетворени исканията на надзирателите са нужни 13 млн. лева. Кога Министерството на финансите ще намери тези пари не е ясно.

Репортер: Надя Ганчева