По думите му до няколко десетилетия България може да остане без гори...

Новият Закон за горите е подарък за инвеститорите и позоволява до 160% от прираста на горите да се ползва за добив на биомаса. Това каза в „Здравей, България" Андрей Ковачев – член на Националния съвет на партия „Зелените".

 

Законът не касае големите ски центрове в страната като Банско, Боровец и Пампорово. Той влияе върху малките центрове, коментира Филип Цанов – председател на Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите".

 

Според Андрей Ковачев обаче законът позволява частни инвеститори да застрояват със свои проекти държавни гори и държавни земеделски земи в природните територии.

 

„Най-страшна е тази част, която засяга изсичането на горите", допълни той. По думите му законът позволява изсичане на 1,6 пъти повече от прираста на гората. Това означава, че след няколко десетилетия може да се лишим от горите си, твърди природозащитникът.

 

Скандално е, че всички частни гори до 20 хектара ще  могат да се изсичат без лесоустройствен проект. Това засяга 11 на сто от българските гори, коментира още Ковачев.

 

„Една вярна дума не казахте", обърна се Цанов към него. По думите му прирастът на гората е 15 милиона кубически метра всяка година - по данни на Агенция по горите. Годишната сеч е около 5 милиона кубически метра, което според Цанов на фона прираста е „нула".

 

За да се направят всички ски кмплекси, ще се изсекат не повече от 5 до 8 хиляди кубически метра дърва, ще се направят открити спортни обекти, лифтове, които след 30 години отиват в полза на държавата. 0,68% от територията на природния парк ще бъде изсичана, обобщи Цанов.

 

На въпрос на Андрей Ковачев от „Зелените" защо не се поправят съществуващите съпръжения, вместо да се сече за построяването на нови, Филип Цанов отговори реторично: „Как се подддържа „Запорожец" в добро състояние".