Междувременно Южна Корея спря вноса на суров ирански петрол...

Петролното ембарго срещу Иран няма да окаже влияние на България. За анализ на новосъздалата се ситуация на световния енергиен пазар потърсихме преподавателя от Университета за национално и световно стопанство доц. Георги Генов.

Той ни обяснява, че Европейският съюз купува от Иран едва около 6 % от общото количество нефт, което внася на година.

„България не внася ирански нефт. Не внася и деривати от ирански нефт, в следствие на което може да се твърди, че българския пазар е напълно неуязвим от налаганото ембарго. Това ембарго няма да се отрази на цените на дребно на нашите пазари", каза доц. Генов.

Ембаргото няма да предизвика сътресения на международните пазари или да доведе до ценови шок, категоричен е преподавателят.

За омекотяването на ефекта от наложеното ембарго допринася обстоятелството, че то беше обявено месеци по-рано. Освен това ЕС се е договорил с арабските страни-производители и износители на нефт да завишат добива.

Ембаргото е  дипломатически ход в разговора за ядрената политика на Иран, казва доц. Генов. Техеран на практика няма да понесе икономически загуби от ограничението, а ще пренасочи износа към  Индия и Китай.

„Русия печели от ембаргото над Иран, тъй като зависимостта на ЕС се увеличава. Несъществено, но важното е, че се увеличава", каза още доц. Генов.

Междувременно Южна Корея обяви, че спира вноса на суров петрол от Иран от 1 юли. Причината е именно ембаргото от ЕС, както и забраната да се застраховат танкерите с ирански петрол. Това е първата страна от големите клиенти на Иран в Азия, която спира купуването на петрол.