Летище „Божурище” се нуждае от реконструкция...

 

Малко са хората, които знаят къде се намира първата аерогара в България. Екип на Нова се разходи до покрайнините на София и провери как изглежда летище „Божурище" днес - един век след неговото построяване. Оказва се, че състоянието му е окаяно.

 

И ако ние, хората, сме склонни да забравяме, то историята помни всичко. „Божурище" е родното място на българското самолетостроене. Освен престижното аеропланно училище, през 1917 г. е открита Държавната аеропланна работилница. Старото летище се смята за едно от трите в света, над които се образуват така наречените „дълги вълни", поддържащи полета на безмоторни самолети. В зората на авиацията този уникален климат и разположение привлича редица чужди авиокомпании.

 

Именно от „Божурище" първият български самолет на световноизвестния конструктор Асен Йорданов прави първия си полет.

 

През Втората световна война „Божурище" е база на противовъздушната отбрана на София. Оттук излитат и първите самолети в атака срещу германския „Вермахт".

 

През 60-те години летището е трансформирано в аероклуб към Организацията за съдействие на отбраната.

 

От 1970 г. аерогарата разполага с бетонна писта, която все още е в добро състояние. 

 

Какво наследство ни е завещала историята на българската гражданска авиация и как изглежда нейното модерното лице, вижте в „Темата на Нова" в събота, 19.30 ч.