Скандалите около болницата разбуниха духовте. Ръководството на "Пирогов" и днес запазва мълчание...

Напрежението сред лекари и пациенти в „Пирогов" расте заради скандалите от последните седмици. За това сигнализират медици от лечебното заведение.

Както вече ви разказахме, според копие на последния доклад за дейността на „Пирогов", в болницата са допуснати серия от нарушения.

Според текстовете, ръководството е възлагало обществени поръчки за ремонти без доказана необходимост. Освен това, някои от клиниките не отговаряли на заложените стандарти, а част от администраторите са получавали възнаграждения за дублиращи се дейности. Например, началникът на сектора, който отговаря за обществените поръчки е взел почти 10 хил. лева над заплатата си.

На фона на тези констатации направихме справка със синдикалистите. Оказа се, че месечната заплата на лекар от „Пирогов", заедно с допълнителните възнаграждения, е средно около 1500 лева.

„Винаги парите не са достатъчни и в момента не са достатъчни, но къде ли пък са достатъчни?", каза д-р Ильо Иванов.

Той работи в кардиологията от 26 години. Не разбрахме каква е неговата заплата, но той сподели, че е доволен от нея. В момента го притеснява растящото напрежение сред медиците и пациентите в лечебното заведение.

„Чуваме по рапортите, докладва се вече, че в приемните кабинети има негативизъм, има напрежение – има една сприхавост в хората, има агресия към лекарите. Ние сме работили толкова години тука и имаме всевъзможни квалификации и знания, а изведнъж да се говори за този институт, като нещо без което може", допълни д-р Иванов.

Междувременно, от ръководството на „Пирогов" и днес запазиха мълчание. Очаква се по разкритията за болницата да се произнесе и прокуратурата.

Повече за нагласите и атмосферата между пациенти и лекари в „Пирогов" – вижте във видеото.