Мира Радева коментира фразата "Протестиращите са с объркани глави"...

Институтът за социални изследвания и маркетинг направи проучване с изводи, които скандализираха форумите. Социологът Мирослава Радева, която представи доклада, каза, че една фраза от него е извадена извън контекста и е провокирала грешните реакции. 

„Протестиращите на Орлов мост са до голяма степен с объркани глави" е именно изречението, което произведе емоционални коментари в пространството. Да се извежда това като заглавие за анализа на проучването, според Радева, е некоректно.

Проучването показва много ясно, че хората от регионите с потенциал за планински туризъм искат, от една страна икономическо развитие, но от друга страна се чувстват объркани по отношение на действието на този Закон за горите, каза още социологът.

„Аз мисля, че всички сме объркани", допълни тя. В крайна сметка, от това, което ни се предлага, на повърхността на общественото мнение излизат съмненията, вместо ясна преценка за това какво ще се прави днес, утре и вдругиден, каза още Радева.

В самия пик на протестите, тя е написала статия в защита на протестиращите. Но по думите й, когато говорим за това, което трябва да се случва, бурните емоции по темата не са правилният ход. 

„Не атакувам протестиращите по никакъв начин. Напротив. Това, което аз казвам, е, че българското общество като цяло няма ясна концепция за това какво ще бъде икономическото ни бъдеще", каза Радева.

Разсъжденията й продължиха в следния ред: Оплакваме се от презастрояването в Банско. Защо се получи това? Защото това е единственото място, където се инвестира в ски писти.

Ако ситуацията позволява да има развитие в други региони, няма да има струпване на едно място, каза още Радева.

„Когато ти не даваш хляб на регионите, реално ти гониш хората от там", допълни тя. „Когато правим определени стъпки, ние трябва да изберем и последствията от тях", заключи Радева.

Повече по темата за начина на задаване на т. нар. „пуш" въпроси в социологическите проучвания, както и за нагласите на населението за Закона за горите – вижте във видеото.