През нощта, чужди граждани се опитали да запалят сградата на Дома за временно настаняване на чужденци...


Тази нощ незаконно пребиваващи у нас чужди граждани, настанени в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, са вандалствали и опитали да опожарят сградата на приюта.

Около 23:00 часа на 2-ри юли, пакистански гражданин заявява, че изпитва остра болка в зъба, в следствие на което той се издува. Дежурните служители в дома викат бърза помощ, като линейката пристига 45 минути по-късно.

Настанените чужденци са счели, че това е прекалено бавна реакция за медицинска помощ и са пристъпили към решаване на проблема чрез разрушаване на имущество. Това каза Йовко Андреев, началник отдел „Специални домове". Той уточни, че са изпочупени мивки и са запалени две стаи, но реакцията на служителите е била бърза и положението – овладяно.

Андреев допълни, че времето, за което линейката е пристигнала, е нормално, предвид мястото, където се намира домът. По думите му не това е причината за спонтанния бунт в Бусманци.

„Считам че това не е причината. Причината е, че по-голяма част от тях искат да не стоят в нашите домове, а да излязат навън или да се върнат в Гърция", каза още Андреев. Той уточни, че хората, които са вандалствали са се опитали да преминат незаконно в територията на България през Гърция.

Процедурата гласи, че след като са заловени, те биват настанени временно в България и след това се чака разрешение да бъдат върнати в Гърция.

Подробности за инцидента в Бусманци вижте във видеото.

Репортер: Георги Георгиев