Внасят в земеделската комисия старите текстове...

 

Няма консенсус по най-спорния текст от поправките в Закона за горите, който засяга промяната на предназначението на горски територии и земеделски земи за строеж на ски писти и съоръжения. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след края на кръглата маса, в която представители на властта и граждански организации обсъдиха измененията.

 

Така остава в действие старите правила и смяна на предназначението ще се прави и занапред. Остава само предложението това да се прави за срок до 30 години.

 

Следващата стъпка, която ще бъде предприета в четвъртък, е внасянето на одобрените и от двете страни текстове в земеделската комисия. Там ще постъпи и старият, действащ вариант на закона, който се отнася за изграждането на ски писти и съоръжения от инвеститори.

 

„При сегашното законодателство за промяна на предназначението се плаща 20 000 - 30 000 лв. за една писта от 1000 декара. Не се е намерил още идиот, който да поиска такова нещо. Да бъдат спокойни еколозите – няма да се намери някой луд, който да плати напред 50 или 100 млн. лева, ако остане сегашният режим. Няма да сечем нищо, това са ни пистите, достатъчни са ни", поясни министърът.

 

Той допълни, че настоящите условия ще спрат инвеститорите в желанието им да строят нови съоръжения.

 

За тази вечер беше насрочено протестно шествие в София срещу спорните текстове в закона. По-късно обаче то беше отложено заради пожара на Витоша. Причината е, че много от хората, които биха участвали в шествието, са на Витоша, за да помагат на пожарникарите да загасят огъня в планината.

 

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.