Тежката машина беше транспортирана от Търговище в София...

Освен хеликоптерите, които властите използват за по-бързото потушаване на пожара, който бушува на Витоша, в сряда в борбата с огнената стихия се включи и един танк.


В ранния следобед тежката машина пристигна от Търговище в София. С капацитет за 10 тона вода и 640 конски сили мощност машината ще се опита да пребори горския пожар.


Димитър Димитров е човекът, който ще управлява тежкото возило.


„Има възможности и да събаря. Допълнително сме поставили и гребло да помага за разчистване на пътища", обясни Димитртов.


Въпреки тежкия терен, той е категоричен, че ще успее да се справи с тежката машина.


Не толкова уверени в бързото потушаване на пламъците обаче са добровлците, които се опитват да помагат за справянето с пожара. Те твърдят, че организацията на кризисните действия не е добра.


Властите обаче твърдят обратното – пожарът бил овладян.


Според данните от мобилна измервателна станция, поставена в района на близкото до пожара село Бистрица, няма замърсяване на въздуха. Всички показателите били в нормата.


Около 50 метра делят пожара от зелената гора над село Бистрица, казват природозащитници, участвали в гасенето. Ако стигне дотам, огънят много бързо може да погълне цялата гора.


И пак според природозащитниците, пожарът в резерват "Бистришко бранище", който продължава четвърти ден, е умишлен и зад него най-вероятно стоят интереси на инвеститори.


„Би могло да се запали от паднало шише, но там последните 10-20 години не е стъпвал човешки крак. До мястото, където пожарът беше запален, трябва да преминете около 300-400 метра през опасни трупи. Няма как човек, който да рискува живота си за да отиде случайно дотам", заяви Александър Дунчев.


Научно било доказано, че смърчовите гори се самозапалват на 150 или 200 години от светкавици, но такива в района не е имало. Другият вариант бил гниещата дървесина, богата на азот, да пламне от прегряване, но това било възможно само през най-горещите дни на месеците август или септември.  Ето защо активистите подозират човешка намеса, и то от страна на инвеститори.


У нас вече имало такъв прецедент – инвеститор край Паничище започнал да строи тайно ски писти под предлог, че проправя противопожарни просеки. Строителството веднага било спряно от Агенцията по горите.


Придиродозащитните организации настояват в парковете, включително в резерват "Бистришко бранище", да има охрана целогодишно, а не само през лятото.


Репортер: Михаела Карабельова