Мнозинството от пушачите пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на ограниченията...

Забраната за пушене на закрито е накарала едва 3% от пушачите да откажат цигарите. Това показва проучване на Центъра за изучаване на общественото мнение.

Мнозинството от пушачите обаче – близо три четвърти, твърдят, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на ограниченията. По данни на центъра, общо около една трета от пълнолетните българи пушат. По-често това са хората на възраст между 30 и 59 години, предимно мъже.

Около половината от участниците – основно жени и възрастни хора, твърдят, че никога не са опитвали цигари.

В момента почти половината пушачи споделят, че биха се отказали, само ако тютюнът поскъпне. Около 37% биха спрели цигарите заради здравословни проблеми.

Какво показва опитът в другите европейски държави, където беше въведена забрана за пушене на закрито?

Ефектът от забраните за пушене по света е доста спорен. Официални изследвания в различни държави сочат спад на броя на пушачите средно с 10-15% след въвеждане на забраната.

През 2007 година в пушеща Англия тютюнът е забранен във всички затворени публични пространства. Дори в характерния за Острова пъб. Спадът в броя на пушачите започва почти година по-рано, показва статистиката. За 9 месеца преди влизането в сила на закона 1,6% от пушещите британци са загърбили вредния навик. След влизането в сила на забраната това правят още 22%.

Цигарата е заложена дълбоко в бита и на съседна Гърция. Преди 2 години гърците са били най-пушещият народ на стария континент. Според статистиката тогава тютюнът е бил страст за почти всеки втори.

Първото ограничение на тютюнопушенето при съседите датира от далечната 1856 г. През есента на 2010 г. в сила влиза поредният нормативен акт, с който цигарите се забраняват на работното място, по спирките на обществения транспорт, в транспортните средства, в барове, ресторанти и клубове.

Резултатът - масово неспазване на новите правила, но спад в броя на пушачите с около 16% за 2011 г.

По данни на Световната здравна организация почти веднага след като някъде бъде въведено ограничение на тютюнопушенето, броят на миокардните инфаркти спада драстично с до 40 процента.

 

Репортер: Николай Василковски