Според членове на контролния орган тя не организирала работата си добре...

Висшият съдебен съвет (ВСС) се събра на извънредно заседание в понеделник. Официалният повод беше да се обсъди практиката с наказанията на провинили се магистрати, както и тяхната натовареност, а неофициалният - казусът "Мирослава Тодорова". Наказанието й беше обсъдено принципно, тъй като органът няма право да коментира преди то да е влязло в сила. 

 

Миналата седмица правосъдният министър Диана Ковачева промени позицията си по казуса. След като последно тя призова ВСС да преразгледа решението си, днес отново направи крачка назад.

 

„Не мога да коментирам обективността на решението. Отправих призив да бъде преразгледано като последното решение, в светлината на дисциплинарната практика", заяви министър Ковачева.

 

Според члена на Съвета Цони Цонев Тодорова е прецедент – тя е първият съдия, който се наказва два пъти за едно и също провинение и затова няма как да се сравнява с казуси от практиката на дисциплинарната комисия.

 

Тук обаче или информацията, или мнението на членовете на съвета се разминават. Иван Колев заяви, че Тодорова получава двете наказания заради различни провинения.

 

В мотивите си за уволнението членове на Съвета отбелязаха, че тя не може добре да организира работата си. Освен това, Колев оспори твърденията на самата Тодорова, която още преди наказанието си, твърдеше, че е един от най-натоварените съдии, като я определи нивото й на средно натоварено.

 

Колев отрече решението на ВСС да има нещо общо с конфликта между вътрешния министър Цветан Цветанов и Мирослава Тодорова, каквито обвинения се появиха в публичното пространство.

 

От ВСС цитираха пет дела на Тодорова, в които тя е забавила мотивите си с по 4-5 години след произнасяне на присъдата. Така, на практика, заради изтичането на законовата давност, подсъдимите са се отървавали от наложеното им наказание. Това определя и Тодорова като най-сериозния казус със забавени дела.

 

Иначе, за последните четири години, седем магистрати са се разделили с постовете си заради подобни провинения. 

 

Репортер: Марина Стоименова