Осигуряват се средства за успешен старт на дадена дейност...

 

България е пета в света по застаряване на населението. Според експерти това ще доведе до сериозно натоварване на икономиката, което не на последно място ще се дължи и на липсата на млади предприемачи. Редица страни по света вземат мерки, за да насърчат започването на нов бизнес над 50-годишна възраст. 
 
Започването на бизнес е привилегия на младите. Статистиките потвърждават това твърдение, но то има и своите изключения:
 
Афродита Георгиева работи 26 години в хранително-вкусовата промишленост. По образование е химик. След като напуска работа, я взимат като продавач в магазин за биопродукти. 
 
Тя успява да увеличи оборота на магазина многократно. Затова, когато в разгара на кризата собственикът се отказва от бизнеса си, Афродита поема търговията в свои ръце. Според експертите обаче такива случаи у нас са по-скоро изключение.
 
Освен липсата на кураж, отказът от започване на нов бизнес често пъти е свързан и с финансови проблеми. Оказва се обаче, че започването на бизнес не изисква голяма инвестиция:
 
Можем да потърсим и помощ. За лица, регистрирали микропредприятие от Агенцията по заетостта предлагат: средства при стартирането на бизнеса, средства за професионална квалификация и средства за ползвани външни консултантски услуги.
 
За безработни лица с право на парично обезщетение за безработица, които искат да започнат бизнес се предоставя еднократна парична сума, вместо обезщетението за безработица, средства при осигуряване заетост на друг безработен член на семейството и кредит за квалификация по предмета на стопанската дейност.
 
Репортер: Марина Цекова