Стоичков ще бъде новият президент на "армейците"

Девет фирми са готови да осигурят финансовата издръжка на ЦСКА. Това разкриха от Инициативния комитет за възраждане на ЦСКА на пресконференция в Националния пресклуб на БТА днес.

Това са БЕЛЛА-България, Интерпром, Каро трейдинг, Понс холдинг, Сиамед, Винарска изба "Тера Тангра", Централ ООД, GP Group и TLG.

Според инициатора на новия проект за управление на ЦСКА - Емил Димитров, някои от тези фирми могат и сами да осигурят бюджета на клуба, но идеята е да се наложи испанският модел на управление - с много акционери, всеки от които да притежава не повече от 5 процента от акциите. На този етап големият проблем пред Инициативния комитет е да бъде оформено споразумение със собствениците на ЦСКА от фирма Титан - Димитър Борисов и Иво Иванов, които да прехвърлят акциите без финансови претенции.

"Вчера имах нова среща с Димитър Борисов в присъствието на трето лице. Имаме устно споразумение Титан да не бъде мажоритарен собственик и да не участва в оперативното ръководство на клуба. Сега това споразумение трябва да бъде оформено от юристи и икономисти. Очаквам този процес да бъде завършен до един месец. Ако всичко бъде изчистено, президент на ЦСКА ще стане Христо Стоичков", заяви Емил Димитров.

Освен деветте компании, заявили желание да дават пари за ЦСКА, има още две от най-големите фирми в България, които също са готови да помагат, но не желаят да се афишират, преди да бъде изчистен въпросът около собствеността на ЦСКА, разкри още Емил Димитров. Някои от големите земеделски производители в България, привърженици на ЦСКА, също са заявили желание да подпомагат финансово клуба. Всички тези фирми обаче са категорични, че ще предоставят средства само за издръжка на клуба, но не и за покупка на акции.

В Инициативния комитет за възраждане на ЦСКА  участват още големият футболист на ЦСКА от 80-те години Пламен Марков, бизнесмените Румен Атанасов и Лъчезар Николов, председателят на парламентарния фенклуб на ЦСКА Станислав Тодоров, председателят на Централния фенклуб Димитър Ангелов и журналистът Георги Атанасов. Всички те се обединиха около идеята за коренна промяна в управлението на най-титулования български клуб.