Италия ни победи с 3:1 и спечели бронзовите отличия. Какво казаха фенове на отбора и капитана вижте във видеото

Националният ни отбор по волейбол отстъпи на Италия с 1:3 гейма в спора за бронзовите медали на Игрите в Лондон. Така българите не успяха да спечелят първи медал от Олимпиада от 32 години насам, но въпреки това могат да се гордеят с отличното си представяне през целия турнир.

Тимът ни започна колебливо в мача, а силният сервис на Иван Зайцев и Кристиан Савани обърка посрещането ни. Италия поведе с 8:4, а авансът на съперника ни бе увеличен до цели седем точки при второто техническо прекъсване. Едва тогава, българите постепенно подобриха организацията на играта си, но неубедителният начален удар съпътстван от много грешки, бе определящ за крайния резултат в гейма - 25:19 за италианците.

Капитанът Владимир Николов, играещ своя последен мач за националния отбор, остана на полето в началото на втората част, след като зае позицията на Цветан Соколов в средата на първата. Неговият опит и техника, помогнаха на съотборниците му да върнат своята увереност и така след 8:5 и 11:7, България взе инициативата. Последва отпускане, но въпреки това, тимът ни имаше солидна преднина от три точки при 18:15. Нов спад в играта ни обаче върна интригата в гейма и така се стигна до 23:23, когато на сервис застана Георги Братоев. Добре насоченият флот сервис на разпределителя ни, обърка "адзурите" и с известна доза шанс спечелихме две поредни точки, които ни гарантираха успеха с 25:23.

Това внесе нужното спокойство в отбора, който започна вдъхновено третия гейм с четири безответни точки. Леки грешки и липса на концентрация обаче, бързо върнаха самочувствието в полето на италианците. Въпреки това, българите успяха отново да установят контрол върху мача и да поведат с четири точки разлика при 13:9. Непостоянството обаче бе отличителната черта на националите ни през целия мач. Савани продължи да бъде изключително прецизен на сервис, а Ласко също създаде много проблеми на състава ни. Неприятна серия от 10:3 точки, обърна развоя на гейма и до края му Италия нямаше проблеми за крайното 25:22.

Противникът ни продължи да доминира и със силен начален удар да държи инициативата. Италианците водеха с 16:13, но с поредица от три поредни точки, България успя да съхрани шансовете си за обрат в срещата. За съжаление, грешки в ключови моменти, отново бяха основната причина да загубим ритъма си и след 25:21, Италия спечели с 3:1 и завоюва бронзовите медали.  

 

Това беше последният мач на капитана Владимир Николов. Подробности по темата вижте във видеото.