Състезанието започва утре

Повече от 60 пилоти от страната и чужбина ще участват в състезание по парапланеризъм, което ще се проведе от 15 до 19 август на Шуменското плато. Заявка за участие са дали състезатели от остров Нова Каледония, Турция, Румъния и от повечето български клубове по парапланеризъм. Това съобщи за БТА Станислав Велчев, съорганизатор на надпреварата.

 

Международното състезание ще се проведе в две дисциплини - "целно кацане" и "крос кънтри". Състезателите в първата дисциплина ще стартират от Шуменското плато и ще имат за цел да се приземят в кръг с диаметър 10 метра, разположен на пътя около езерото около града. Идеалната цел е около 5 сантиметра, разположена в центъра на кръга. За втората дисциплина през т.г. е въведена нова технологична система, чрез която има възможност да се проследят къде се намират пилотите, с каква скорост и на каква височина се движат. Амбицията на организаторите е състезанието да бъде включено в световния шампионат по парапланеризъм.

 

Шуменското плато предлага уникални условия за този спорт, тъй като състезателите имат възможност да стартират от четири различни места,разположени в източната, южната, северната и западна му част.