Изкачването над дълбоки води и без предпазни въжета дава специален вид удоволствие

Бреговете по северното ни Черноморие стават все по-посещавано място от любителите на скалното катерене.

Екипът на Нова ТВ се срещна с Владимир Венчарски и 12-годишната му дъщеря на едно от местата по българското Черноморие, на което гледката пред очите спира дъха – Камен бряг. Владо се занимава с катерене от около 20 години. Дъщеря му Мартина, още преди да е станала на 2 години, започва да покорява отвесните склонове. Тогава е на гърба на баща си.

Владо прекарва времето си във вертикалния свят, както край морето, така и в планината. В екстремния спорт има различни дисциплини – определят се по степента на опасност и спрямо различните изисквания.

При катеренето участва цялото тяло, не само мускулите, но пръстите на ръцете и тези на краката. В Камен бряг Владо прави курсове по скално катерене, които обаче са само за въвеждане в спорта.

„Това, което правим, не дава способности и възможности след това човек да се занимава сам с катереното, трябва да бъде изкаран курс при преподавател”, каза той.

През последните 10 години у нас става популярна дисциплината, при която катереното става по скалите над дълбоките води на морето, без осигурителна екипировка или други помощни средства.

„Без въжето удоволствието е просто друг тип. Човек не е обут, не е накичен с инвентар, времето е топло, когато му е трудно или когато не може повече, се пуска, пада в морето. Просто е различно”, споделя катерачът.

А скалите на Тюленово се оказват подходящо място за изпробването на уменията в катереното. Дълбоката няколко метра морска вода служи за омекотяване на падането и засилване на удоволствието.

За да бъде безопасен този тип катерене, предварително водолази проверяват дълбочината на водата под скалите.

Репортер: Мария Димитрова