Това обаче не важи за по-големите общини...


Цените на основните хранителни продукти продължават да се покачват с бавни, но равномерни темпове. Това сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните. С по няколко стотинки са скочили цените на дребно на захарта, олиото, брашното, яйцата, пилешкото и агнешкото месо.

В същото време парите, които получават детските градини за храна на дете, остават без промяна.

Ще намалеят ли дажбите, или ще ни увеличат таксите?

В Смолян издръжката на 14-те детски градини се поема изцяло от местната управа. Затова скокът на цените, комбиниран с наследените дългове от минали години, означават само едно - че парите няма как да стигнат.

Кметът на Смолян Николай Мелемов, обясни, че за 2010 г. и 2011 г. има да се доплащат още  около 150 хиляди лева.

Необходимите средства за издръжка на детските заведения кметът изчислява на над милион и половин лева. А таксите, които родителите плащат, правят общо около 300 хиляди лева годишно.

„При всички положения щом скачат храните ще се вдигне и издръжката. Сега коментираме и може би ще се наложи да вдигнем и таксата за детските градини, въпреки, че и да вдигнем таксата тя няма да покрие издръжката на детето“, на мнение е кметът на Смолян.

В много по-добро положение се оказаха големите общини. Директорите на детски градини в столицата, например, бяха категорични, че увеличението на цените на хранителните продукти не ги притеснява и засега парите са им достатъчни.

Според директорката на „Слънчево детство” Виталия Коцева, бюджетът просто трябва да е разпределен добре, за да може децата да ядат разнообразна храна всеки ден.

В столицата не се говори и за увеличение на таксите за детските градини.

Подробности гледайте във видеото.

Репортер: Надя Ганчева
                      Анелия Веселинова