Ариес Мерит подобри върховия резултат на 110 m пр.б.

Новият световен рекордьор на 110 m с препятствия е Ариес Мерит (USA). Американецът финишира за 12.80 (+ 0.3 m/s) във втория финален турнир на Диамантената лига в Брюксел. Олимпийският шампион подобри със 7 стотни досегашното върхово постижение, което се държеше от кубинеца Дайрон Роблес.

Освен това Мерит свали и 12 стотни от личното си постижение, регистрирано на Игрите в Лондон. По време на целия летен сезон 27-годишния хърделист се опитваше да подобри световния рекорд, като с резултата си от тази вечер той стана първият атлет в дисциплината, слизал осем пъти под границата от 13 секунди в рамките на една година.

 

„Не мога да повярвам, че бягах толкова бързо. В шок съм!", бяха първите думи на Ариес Мерит след като той стана първият атлет постигнал световен рекорд в Диамантената лига, откакто форматът беше въведен през 2010 г.

„Бях фокусиран върху това да бягам за последен път през сезона под 13 секунди и това щеше да бъде добър финал за годината. И подминах тази своя цел. Когато пресякох финалната линия и видях времето, наистина бях шокиран. Това беше почти перфектното бягане. Имах добра реакция при старта и след това задържах добрия ритъм. Много съм щастлив, че най-накрая успях да разкрия истинския си потенциал, след като се борих с травми толкова дълго време, през което много хора ми казваха да захвърля атлетиката и да си намеря нормална работа. Мислил съм си, че ако подобря рекорда, времето ще бъде 12.85. 12.85 е навсякъде около мен. Това е моят e-mail, това дори е паролата на моя телефон.”, добави още щастливият нов световен рекордьор.