Президентът Плевнелиев даде официалния старт в София

За първи път в историята на българската колоездачна традиция Обиколката на страната потегли от Президентството, а не не от пл. „Народно събрание“ в София.

 

Стартът беше даден от президента на Република България Росен Плевнелиев. Той пожела успех на участниците в едноседмичната напревара и припомни, че Обиколката на България датира от 1924 г., като с това се нарежда сред първите колездачни турове в Европа.

 

Днес в колоната потеглиха 109 колоездачи от 19 отбора, като четири от съставите са български - Национален отбор на България, Хемус-Троян, Несебър-Shockblaze и Цар Симеон-Пловдив. Освен това има и три германски отбора.

 

След вчерашния пролог с жълтата фланелка от столицата потегли колоездачът от тима на Астана Арман Камишев. Програмата за днес предвижда да се проведат два етапа. Първият от София до Златица е с дължина 68 km и трябва да завърши по обяд.

Втората отсечка е по-трудна. Тя включва 93 km от Златица до Троян, като колоната трябва да премине и Беклемето, което е височина от 1-ва категория. Очаквайте подробности за развитието на Обиколката в Централните спорни новини на NOVA, както и на сайта ни novanews.bg.

 

Екипът ни припомня, че ако колоната от колоездачи ви настигне трябва да отбиете плътно в дясно на пътното платно и да изчакате преминаването на автомобила с надпис “КРАЙ НА КОЛОНАТА“. За правилните действия на водачите ще следят специално командировани екипи на “Пътна полиция“, които обезпечават сигурността на състезанието до неговия финал на 15 септември.