Британецът с първа титла от турнирите на Големия шлем

След четири загубени финала и хиляди въпроси кога ще спечели титла от Големия шлем, британецът Анди Мъри стигна до най-големия успех в кариерата си. Това стана след победа със 7:6(10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 срещу защитаващия титлата си Новак Джокович. Двубоят продължи внушителните 4 часа и 54 минути.

Любопитен факт е, че успехът, с който Мъри стигна и до трофея в Ню Йорк, е под №100, що се касае до мачовете, които той е изиграл на турнирите от шлема.

Победата на Анди Мъри е поредното доказателство, подкрепящо тезата, че в последните няколко сезона има изравняване на силите в мъжкия тенис. Потвърждение на това е и фактът, че за първи път от 2003 г. насам през този сезон има четирима различни победители на турнирите от Големия шлем - Джокович на Australian Open, Надал на Ролан Гарос, Федерер на Уимбълдън и сега Мъри на US Open.

С победата на Мъри бе сложен край и на серията от неуспехи за британския тенис, защото последният представител на Обединеното кралство, спечелил титла от Големия шлем, бе Фред Пери през д1936 г. (и тогава на US Open).