ATP иска стриктно спазване на времето между точките

Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) предприема мерки за съкращаването продължителността на мачовете. Ще бъдат въведени и промени в правилото, което регламентираше преиграването на точката, когато при изпълнение на сервис топката закачи мрежата.

От следващата година на турнирите от категориите АТР и ”Чалънджър”, времето за изпълнение на сервис ще е максимум 25 секунди, като при първо нарушение тенисистът ще получава предупреждение, а при второ или всяко следващо - наказателна точка, ако е извършено от посрещащия или ще се приеме за грешно изпълнен начален удар, ако е от сервиращия.

Досегашното правило гласеше, че се дава предупреждение при първо провинение и точка при второ, без значение дали е от страна на сервиращия, или посрещащия.

Всъщност правилото с определено време за изпълнение на сервис съществуваше и досега, но проблемът бе, че нито се спазваше от тенисистите, нито се прилагаше стриктно от съдиите.

"В последно време има много коментари около времето между точките. Вярваме, че тази промяна ще даде на съдиите инструмент, който да им позволи по-успешно да налагат въпросното правило", коментира президентът на АТР Брад Дрюет.

Все още не е ясно кой момент ще се приема за край на дадена точка и начало на следваща. Тоест, от кога ще започва отчитатането на въпросните 25 секунди. Дали буквално от края на предишното разиграване, или от момента, в който даден тенисист застане за изпълнение на сервис.

Освен това, в съобщението на ATP не се казва дали ще има устройство, което да измерва времето, или преди всяка точка съдията на стола ще засича с хронометър.

Втората сериозна промяна в правилника е премахването на преиграването на точката, когато при изпълнение на сервис топката закачи мрежата и попадне в полето на противника. В първите три месеца на следващата година това нововъведение ще е в сила само за турнирите от сериите "Чалънджър".

В съобщението, публикувано на сайта на АТР, не се дава информация дали при такава ситуация, подобно на волейбола, сервисът ще се приеме за добър, или пък ще се сметне за грешка.

Промените в Правилника са предложени от Състезателния комитет на ATP.