Събраните средства от този мач ще бъдат използвани за образование в спортни училища на деца

Едни от най-големите звезди на родния и световен футбол зарадваха близо 100 деца от цяла България в благотворителния Мач на звездите, част от MTG United for peace, който се проведе на 13 септември на националния стадион „Васил Левски”.

 

Финландската легенда Яри Литманен, Ян Ааге Фьортофт, Вив Андерсън, министър-председателят Бойко Борисов, Христо Стоичков, Любослав Пенев, Илиан Илиев и Пламен Стоянов бяха част от футболистите, които подкрепиха инициативата и допринесоха за събирането на средства за деца в неравностойно положение.

 

Първият гол за родния тим отбеляза Христо Стоичков, като след него точни за родния тим бяха капитанът Бойко Борисов от дузпа и Пламен Стоянов, който се разписа с хеттрик. Двата гола за гостите реализираха Майкъл Динзи и Яри Литманен от наказателен удар. Така крайният резултат завърши с убедителното 5:2 за българския отбор.

 

Част от играта на големите футболисти бяха и близо 100 деца от общо 10 дома от 10 града в България. Те участваха в детския турнир за деца в неравностойно положение, който традиционно предшества ВИП мача. Победител в детската надпревара стана отборът на ДДЛРГ „Стражица”, който победи с 1:0 тима на ДДЛРГ „Мария Терезия” от Стара Загора. Така малчуганите спечелиха правото да представят страната ни на Световната купа на мира, който ще се проведе през октомври в Осло, Норвегия. Децата бяха наградени от изпълнителния директор на MTG Ханс-Холгер Албрехт, както и от звездата на Аякс, Ливърпул и Барселона Яри Литманен.

 

Събраните от ВИП мача средства ще бъдат разпределени за спортни стипендии, за които ще кандидатстват общо 30 деца в неравностойно положение от цялата страна. Благодарение на инициативата, през изминалата година 37 деца получиха едногодишни спортни стипендии.