Това казва републиканецът в скандален запис, направен по време на частно събиране...

В САЩ беше публикуван компрометиращ видеозапис, в който кандидатът за президент на републиканците Мит Ромни се подиграва с привържениците на държавния глава Барак Обама пред богати дарители. Почти половината от американските избиратели бяха определени от Ромни като „храненици, които живеят от правителствени подаяния и не се грижат за собствения си живот”.

 
"Има 47% от хората, които ще гласуват за него, независимо от всичко. Има 47%, които са с него, които живеят на гърба на правителството, които са убедени, че са жертви, които вярват, че правителството носи отговорността да се грижи за тях, че всичко им се полага - здравеопазване, храна, жилище, каквото се сетите", казва Ромни в записа, направен със скрита камера, на частно събитие за събиране на средства.
 
Материалът е качен на сайта на независимото списание "Мадър Джоунс". 
 
"Моята работа не е да се тревожа за тези хора. Никога няма да ги убедя, че трябва да поемат лична отговорност и да се грижат за собствения си живот. Това, което трябва да направя, е да убедя онези 5 до 10 на сто в центъра, които са независими", казва още Ромни.
 
Демократите побързаха да се възползват от записа, като го нарекоха "шокиращ".
 
В същото време обаче преднината на Барак Обама пред републиканския му съперник намаля от 7 до 5 процентни пункта. Това показва проучване на общественото мнение на Ройтерс. Според изследването 50 дни преди изборите на 6 ноември Обама изпреварва Ромни с 48 срещу 43 на сто от гласовете на вероятните избиратели.