Увеличението на цената ще се отрази на минималната цена за бутилка вино

По-високи цени на гроздето ни очакват тази година. Това обяви в Санданско земеделският министър Мирослав Найденов. Плодът ще скочи с около 30% в сравнение с миналата година. Ако бъде въведена минимална цена за бутилка вино, това озанчава, че и него ще го купуваме по-скъпо - за около 11 лева.

Лошата новина за потребителите, че цената на гроздето скача дойде от село Хърсове, където земеделският министър откри гроздобера.

„Цените са по-високи от миналата година категорично с 30%, тъй като нещата имат корелация – 30% приблизително е по-ниска реколтата за цялата страна”, поясни земеделският министър.

Като основна причина за поскъпването бе изтъкната продължилата суша тази година, която обаче се отразила негативно само на количеството. По думите на Костадин Костов, който е собственик на винпром, зърнестата маса също е по-малка.

Министър Найденов обаче подчерта, че тази година реколтата от грозде е най-добрата като качество от 7-8 години.

„Това означава превъзходно вино и разбира се, допълнителни завоевания на външните пазари”, допълни земеделският министър.

Въпреки очакваните цени от над 60-70 стотинки за килограм грозде, местните лозари са песимисти, тъй като по техни думи, пазар няма.

Наред с цената на гроздето, оказва се, че е нараснал и процентът на консуматорите на вино в страната. По данни на земеделското министерство тази година българинът консумира с 13 процента повече вино.
 

Репортер: Екатерина Николова