Това предупреди директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов

България може да се изправи пред нова газова криза в началото на 2013 г., предупреди Александър Петров, който е началник на лицензионната дейност в „Булгаргаз”.

Според него дружеството няма пари да купува нови количества синьо гориво, затова в месеците до края на 2012-та ще разчита основно на запасите от хранилището в Чирен. А те, според него, може да се окажат крайно недостатъчни.

Изказването, според което в разгара на зимата можем да останем на студено, а част от предприятията да спрат да работят, предизвика мигновена реакция. И шефът на „Булгаргаз”  Димитър Гогов, и енергийният министър веднага контрираха, че няма опасност да повторим сценария отпреди 4 години.

Оказа се обаче, че все пак има истина в думите на експерта – „Булгаргаз” наистина ще използва резервите от Чирен, защото те така или иначе са купени на по-висока цена, а след новия договор се очаква газът да поевтинее.
 
„Цената му е прекалено висока, за да стои там. Тоест, ако да кажем, цената на газа струва 100 единици от 1-ви януари, ние имаме в хранилището газ, който е осчетоводен на 110 единици, този газ, добивайки го, само ще оскъпи крайната продажна цена”, обясни шефът на "Булгаргаз".

Основният въпрос е дали тези запаси ще покрият нуждите на страната ни, тъй като думите на експерта Александър Петров количествата са „безпрецедентно ниски”.


„Вярно е, че никога, може би в последните 12 години, „Булгаргаз” не е бил в края на един нагнетателен сезон с толкова малко количество. Обикновено, това количество варира между 450 и 500 милиона кубика”, допълни Гогов.

Само за пример - тази година, на 1-ви януари, в хранилището в Чирен е имало 360 милиона кубически метра газ. Прогнозите сочат, че на 1-ви януари 2013 г., количествата ще са наполовина по-малко.

Шефът на "Булгаргаз" обаче увери, че 180 милиона кубика са абсолютно достатъчни за трите зимни месеца.

Ако обаче топлофикациите не започнат да изплащат задълженията си към „Булгаргаз”, от дружеството за пореден път заплашиха да им спрат доставките на синьо гориво. Това, от своя стана, означава студени радиатори за потребителите.

За да не се стигне до газова криза, България трябва да подпише новите договори с Русия до края на 2012 г. Преговорите вече се водят. Появи се обаче нов акцент, след като стана ясно, че Еврокомисията е започнала разследване срещу "Газпром", в което се разглеждат всички сключени договори.

Проверката започна заради съмнение, че руската компания ограничава конкуренцията на европейския пазар. Ако вината на „Газпром” бъде доказана, много от договорите й за доставка на газ, включително и за България, могат да бъдат преразгледани. Наши експерти приеха тази новина положително, защото видяха в нея шанс да договорим по- добри условия за доставка на газ и най-вече за по-добри цени.

Репортер: Яна Николова