Достойно представяне на българският шампион срещу "Канту"

"Лукойл Академик" отпадна в квалификационната фаза на Евролигата след загуба от италианския "Канту" с 79:87. Българският шампион бе близо до първия си успех в най-силния и престижен европейски баскетболен турнир, но въпреки това се сбогува с възможността да мечтае за историческо участие в груповата фаза.

За да стигне дотам, тимът на Марин Докузовски трябваше да се пребори с осем тима за едно свободно място, като още първото препятствие бе домакинът на надпреварата и изключително класен тим на "Канту". "Лукойл Академик" започна добре мача и със силна игра на Брандън Хийт и Дарил Уоткинс държеше в постоянно напрежение своя съперник. В средата на втората част българите дори имаха аванс от седем точки, но на почивката "Канту" отново водеше макар и само с една точка.

Срещата продължи да се развива равностойно и през третата четвърт. В началото на последната обаче италианците се откъснаха напред в резултата и поддържаха разлика от девет точки. Две поредни тройки на Хийт две минути преди края на редовното време, доближиха максимално "Лукойл Академик" до чудото, но в крайна сметка закономерното се случи и "Канту" продължи в следващия етап на турнира, където ще се изправи срещу ЧЕЗ Нимбурк от Чехия.

Най-резултатен за българския шампион бе Брандън Хийт с 21 точки, а много силен мач изигра Дарил Уоткинс, който завърши с дабъл дабъл от 18 точки и 15 борби. С 14 точки се отличи Божидар Аврамов. Въпреки загубата "Лукойл Академик" ще играе във втория по сила турнир "Еврокъп" през настоящия сезон.