Изобретателен габровец обособи платен паркинг на входа на резервата

Незаконен, но атрактивен платен паркинг посреща туристите в архитектурния резерват Боженци. Изобретателният габровец, който го обособил - Ваньо Нинков, дори го кръстил на свое име - „Нинкова синя зона”. Повечето хора обаче не приемат закачката с усмивка и очакват отговорните институции да се намесят.  

 
За да омилостиви озадачените и ядосани туристи, Ваньо посреща гостите с музика. Свири на акордеон и лично на всеки обяснява, че парите за паркинг не са такса, а дарение. 
 
„Мога да се извиня на ония, които ми дадоха по един лев, но те ми ги дадоха като дарение, посрещам ги с музика и ги изпращам с музика. След като е моя собствеността, след като това не може да се ползва за друго нещо, аз съм го застлал. Моля, тогава общинските власти да махнат асфалта да оставят четири метра за път, което е волята на собственика. Останалото ще го сея с картофи по предложение на г-н Борисов”, казва Ваньо.
 
За да не дразни допълнително хората, той им предлага и атрактивен ценоразпис.  Неограничения престой в "Нинкова синя зона” се таксува по два лева.
 
За да се справят с абсурдната ситуация, от Община Габрово са започнали преразглеждане на документите за собственост на Ваньо Нинков.
 
„Безспорно обръщалото и пътят, който води към входа на село Боженци, са
общинска собственост. Г-н Нинков действително притежава земя, в района на селото. Има едно място в регулация с площ 400 кв. м, което никой не му оспорва, но то просто не е там”, обясни пред камерата на Новините на Нова заместник-кметът Климент Кунев.
 
Всъщност паркирането в района на Боженци не е проблем, уверяват от резервата.
 
„Това не отказва туристите, но прави лошо впечатление”, казва Мирослав Йорданов, директор на резервата.
 
Репортер: Марина Гашпарова