Причината бе в проваленото гласуване на почетното гражданство за ген. Васил Делов, освободил Кърджали

Политически скандал избухна в Кърджали заради честването на юбилея от Балканската война. Ген. Васил Делов, който тогава щурмувал и превзел града, не беше одобрен за почетен гражданин, защото общинските съветници от ДПС гласуваха „въздържал се”.

Те поставят под съмнение делото на цяла епоха с предизборни цели, заяви вътрешният министър Цветанов, който е председател на Комитета по честванията.  

„Скандално” – така ГЕРБ и БСП определиха решението на групата съветници от ДПС да не подкрепят кандидатурата на ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали. В знак на протест, опозиционните съветници напуснаха тържествената сесия, а по-късно не участваха в тържественото честване на юбилея.

„Една политическа сила, която празнува Освобождението на Кърджали, която поднесе сутринта – и кметът, и председателят на Общинския съвет, и общинските съветници от ДПС поднесоха венци и цветя пред бюста на ген. Делов, не го считат за достоен да стане почетен гражданин на Кърджали”, заяви народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Това е срам и позор за Кърджали, за претенциите ни да сме европейски град, да имаме такъв хубав град и накрая така да се отнесем към историята, към всичко това, което се е случвало в годините, това е подигравка с хората, с цялата общественост”, подчерта общинският съветник от БСП Милко Багдасаров.

Според представители на Движението за права и свободи има подписка от 360 души от общината, които не искат генерал Делов да е почетен гражданин, а ДПС защитава интересите на избирателите си.

„Ние не сме против. Почетен гражданин се избира при пълен консенсус. Тогава, когато има съмнение, защо поставяме на изпитание нещата - това е. В една демократична държава трябва да свикнем да се съобразяваме един с друг”, обясни Расим Муса - председател на групата съветници от ДПС.

Напрежението в Кърджали тлее цяла седмица. Неофициално се коментира, че изселническа организация от Одрин е оказала натиск с мотива, че българската войска е прогонила хиляди турци от Родопите през 1912 година.

 

Подробности гледайте във видеото.