Жителите са притеснени, че съоръжението ще се отрази негативно на туризма в района

Жителите на Резово искат информация от Турция ще се строи ли край българския бряг атомна електроцентрала.


По този повод от администрацията на областния управител Константин Гребенаров е изпратено писмо до Турското консулство в Бургас.
Гребенаров е отправил запитване до южната ни съседка по молба на Община Царево, за това верни ли са слуховете, че срещу българския бряг на Резовска река ще се строи АЕЦ.


Повод за притеснението на местните били наскоро разположените кранове в град Инеада, който се намира на 20 км. от браздата.


Хората в Резово са притеснени, защото нямат официална информация какво точно ще се строи на отсрещния бряг-при Инеада.


Кметският наместник на Резово – Георги Чавдаров обяснява, че жителите се притесняват, че евентуалното построяване на атомна централа в района, може да удари бъдещия туризъм. „Доколкото съм чел в периметър от 50 до 100 километра не се препоръчва да се  развива туризъм около една атомна централа”, допълва още Чавдаров.


Според местните строителството на едно такова съоръжение ще се отрази негативно на туризма и на общините Приморско и Созопол.


От Генералното турско консулство в Бургас обаче ся обяснили, че отговорът им ще се забави малко заради съвпадането на Курбан Байряма с националния празник на Република Турция.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Цеца Алексова