Това стана по искане на главния прокурор Борис Велчев

Депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер са подали писмени съгласия за сваляне на имунитета им, за което преди дни настоя главният прокурор Борис Велчев. Това съобщи от трибуната на Народното събрание председателят Цецка Цачева.

Обвинител номер 1 на републиката поиска депутатите да снемат имунитета на колегите си, за да може срещу тях да бъдат образувани две досъдебни производства.

Първото е свързано с договор за ремонт на път в Община Дулово. Договорът за реконструкцията е на стойност 90 000 лева и е сключен между общината, представлявана от Табаков, който по това време е кмет, и "Булмекс" ЕООД с едноличен собственик на капитала Гюнай Сефер.

Контрактът е подписан в началото на май 2005 г. Няколко дни по-късно е сключено и тристранно споразумение между общината, фирмата - изпълнител и държавното дружество "Публични инвестииционни проекти" ЕАД, което трябва да плати за извършените дейности.

На следващия ден е изготвен протокол, с който Табаков и Сефер удостоверяват годността за приемане на извършения строеж. На същата дата е изготвен протокол за заплащане на строително - монтажните работи и "Булмекс" ЕАД издава фактура на стойност 90 609 лева. Всичките тези документи Табаков представя пред "Публични инвестиционни проект" ЕАД с искане за извършване на плащане и на 27 май 2005 година сумата е преведена на сметка на "Булмекс".

Според държавното обвинение в този случай има достатъчно доказателства Табаков и Сефер да бъдат привлечени като обвиняеми за документна измама в особено големи размери, а Табаков е извършил и длъжностно престъпление.

Второто досъдебно производство е свързано с четири договора за изграждането на обществен пазар, открит базар и пречиствателна станция на в Дулово, сключени от общината с фирмата на общинския съветник по това време Гюнай Сефер. И по четирите контракта са извършени авансови плащания от поне 70%. Според прокуратурата чрез тях са присвоени близо 1,6 млн. лева.

Табаков вече бе осъден на четири години затвор за вземане на подкуп от 10 хил. лева от управителя на ВиК-Силистра Петко Горбанов.

Сефер пък е построил само на документи път, пазар, базар и пречиствателна станция в Дулово, твърди прокуратурата.